rekreáció
2006.11.27. 17:38
- Táplálék: az élelmi nyersanyagok, élelmiszerek, ételek, italok, minden emberi fogyasztásra alkalmas anyag gyűjtőneve
- Élelmi anyag: a nyers, természetes állapotban is fogyasztásra kész vagy további élelmiszeripari-konyhai eljárások után fogyasztható táplálék (pl.: búza, alma, tőkehús, tej, stb.)
- Élelmiszerek: az ipari eljárások útján nyert táplálékok (pl.: almából-almakompót, tejből-tejtermékek, stb.)
- Ételek: a közétkeztetésben, vagy otthon főzéssel, sütéssel, párolással, stb. előállított táplálékok
- Tápanyagok: a táplálékok összetevőinek egy részét a szervezet energia előállítására, testépítésre, szabályozásra (felhasználja), másik részét védőrendszerének működtetéséhez használja fel (ezen összetevők gyűjtőneve)
- Tápanyagok csoportosítása: - energiaadók (zsírok, szénhidrátok, fehérjék)
- építők (fehérjék, ásványi sók)
- szabályozók (vitaminok, egyes nyomelemek)
- Tápanyagok újabb felosztása:
- makrotápanyagok (zsírok, szénhidrátok, fehérjék), melyekből több grammnyi, szénhidrátoknál több száz grammnyi mennyiség szükséges
- mikrotápanyagok (vitaminok, egyes nyomelemek, ásványi sók), ezekből csupán milli-/mikrogrammnnyi, vagy 1-2 gramm (pl.: Na+, K+) elégséges
- Egyéb táplálék -összetevők:
- élelmi rostanyagok (a szervezet számára nélkülözhetetlenek, de a fenti kategóriák egyikébe sem sorolhatók, viszont csökkentik, pl. az érelmeszesedés kockázatát is)
- természetes íz- és aromaanyagok
- adalékanyagok (állományjavítók, stabilizálók, ízesítők, színező- és tartósítóanyagok- ezek mind az élelmiszerek minőségének javítására, eltarthatóságára, élvezeti értékének növelésére valók)
Táplálkozástani (dietetikai) alapfogalmak:
1. Alapanyagcsere: a szervezet fenntartásához szükséges minimális energiatermelés, amely éber, szellemi és testi nyugalmi állapotban, előzetesen 12-14 óra éhező, gyógyszeresen nem befolyásolt személyben mérhető, semleges külső körülmények között (kb. 20 C°). Az alapanyagcsere részesedése a napi energia-bevitelből 60-75%.
2. Nyugalmi anyagcsere: míg az alapanyagcsere reggeli ébredés utáni állapotot mutatja, a nyugalmi anyagcsere a nap bármely szakában mérhető utolsó étkezést követően 3-4 órával.
3. Napi étrend fő táplálék-összetevői:
FEHÉRJE SZÉNHIDRÁT ZSÍR
10% 60% 30% (lehetőleg növényi olaj)
Ez az arány mára igen eltolódott, átlag 5:45:50!, és a zsír is inkább állati eredetű.
4. A helyes napi étrend:
- élelmi rost 0,5 g/ttkg
- folyadék 60-80 ml/ttkg/nap (kb. napi 1,5-2 l, legjobb a víz)
- ideális a napi 5x-i étkezés az alábbi megoszlásban:
Étkezés típusa |
Napi energiaszükséglete (%-ban) |
reggeli |
20% |
tízórai – ebéd - uzsonna |
60% |
vacsora |
20% |
5. Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyar lakosság számára:
- Táplálkozzunk rendszeresen!
- Kerüljük a túlzott zsírfogyasztást (főként ha állati eredetű) és a sózást!
- Kerüljük a cukrok és édességek túlzott élvezetét!
- Igyunk naponta fél liter tejet (amennyiben nem vagyunk valamely összetevőjére allergiásak)
- Naponta többször, rendszeresen együnk gyümölcsöt, zöldség- és főzelékféléket!
- Egyszerre keveset együnk, de étkezzünk gyakran, négyszer-ötször naponta.
- Válasszuk gyakran a barna-, vagy teljes kiőrlésű kenyérféléket.
- A legjobb ital a víz! Alkoholt csak ritkán és keveset igyunk (3 egység elv)!
- Ne dohányozzunk!
- Mozogjunk rendszeresen (heti 3x45-60 perc)!
- Törekedjünk az ideális testsúly elérésére, megtartására, kerüljük az elhízást!
- Óvjuk és erősítsük szív-keringési- és légzőrendszerünket, igyekezzünk egészséges, tartalmas életet élni!
Táplálkozás és elhízás:
Kövérség = kóros anyagcsere-állapot, az energia-egyensúly genetikus és környezeti hatásokra kialakuló zavara. Akkor jön létre, ha az energiabevitel meghaladja a felhasználást, és a hibás szabályozás következtében a fölösleg elraktározódik.
Ki tekinthető elhízottnak? A kövérség megítélésére a testtömeg- testmagasság indexek alkalmasak. Általában a BMI („body mass index”) használatos, amely a testsúly testmagasság négyzetére vonatkoztatott értékével fejezi ki az elhízás mértékét.
Pl.: 170 cm magas 70 kg súlyú ember esetében az arányszám:
70 kg / 1,7 m² = 24,22 kg / m²
Mindezek alapján a testtömeg az alábbi értékek között változhat:
- SOVÁNY testtömeg: 18,5 kg / m²-ig
- NORMÁL testtömeg: 18,5 - 24,99 kg / m²
- TÚLSÚLYOS testtömeg: 25-29,99 kg / m²
- ELHÍZOTT testtömeg: 30 kg / m²-től
Az elhízást további csoportokba sorolhatjuk:
- I-es típusú (mérsékelt) 30-34,99 kg / m²
- II-es típusú: (súlyos) 35-39,99 kg / m²
- III-as osztály: (nagyon súlyos) 40 kg / m²-től
Ám az alábbi felsorolás nem ad választ arra a kérdésre, hogy a mért testtömeg felszaporodott zsír, vagy izom, esetleg folyadék-e, illetve a zsír nagyobb része hol található?
Az elhízás típusai:
1. Android vagy alma típusú az alsó borda és a csípő közötti távolság középen adja a haskörfogatot, ha az a hashoz közelebb helyezkedik el, alma típusról beszélünk
2. Gynoid, vagy körte típus, mérése a legnagyobb csípőkörfogaton történik
Az elhízás gyakorisága:
Az elhízás a legelterjedtebb anyagcsere-betegség, melyet 1997 óta az Egészségügyi Világszervezet is kiemelten fontosnak tart és felhívja rá a figyelmet.
A gyermekek 5-15, a felnőttek 30-40%-a kövér, vagy túlsúlyos! Vidéken több az elhízott nő, városban, pedig a férfi. Bizonyos szakmák is veszélyeztethetik egészséges alkatunkat: szakács, cukrász, pék, csak ülő munkát végzők, stb. Ma a kisportolt, karcsú alkat az ideális. Csecsemőkorban viszont a „dundi” babákat gondolják jól fejlettnek. Feltételezik, hogy a csecsemőkori elhízással nemcsak a zsírsejtek nagysága nő meg (hypertrophiás elhízás) hanem a számuk is megszaporodik (hyperplasiás elhízás), amit később már szinte lehetetlen befolyásolni.
Az elhízás etiológiai tényezői:
- ha az energiafelvétel meghaladja a szükségletet
- az étkezés gyakorisága, napi ritmusa felborul
- szorongás, feszültség, bánat, kóros pszichés állapot
- öröklődés – ha az egyik szülő kövér a gyermek 41%-ban az lehet, ha mindkettő, 78% az arány
- környezeti tényezők
- csökkent energiafelhasználás és nulla fizikai aktivitás
- a központi idegrendszer, hypothalamus károsodása (daganat, gyulladás, sérülés)
- az endokrin rendszer elváltozásai (pl.: mellékvesekéreg túl, pajzsmirigy alulműködése)
- fokozott kockázati tényezők: terhesség, mesterségesen táplált csecsemő, egyke, „agyonféltett és etetett” gyermek
Az obesitas, mint kockázati tényező:
Az elhízás önmagában is kóros állapot, de az igazi veszély, hogy számos betegség kialakulását elősegítheti. Pl.: cardiovascularis betegségek, diabetes, hypertonia, daganatok, epekő, bőrbetegségek, légzőrendszeri komplikációk, menstruációs eltérések, scoliosis (gerincproblémák), pszichés zavarok. Az elhízást sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani!
|