fertőző betegségek
2005.09.12. 20:26
kiegészítő anyag a népegészségtanhoz
Étellel, itallal és a nem megfelelő higiénével terjedő betegségek
A hasmenés és a bélfertőzés
A legtöbb esetben a betegséget mikroorganizmusok okozzák, amelyek vagy a tápcsatornát károsítják, vagy az itt történő vízfelszívódást zavarják. A hasmenést vírusok, baktériumok és egysejtűek okozhatják.
Az utazás közbeni hasmenést előidéző korokozók Az E. coli baktériumok a vékonybélben szaporodnak, és ott toxinokat termelnek. Ezek okozzák a súlyos hasmenést, mely akár több liter folyadékveszteséggel is járhat. Az E. coli okozta hasmenés legtöbbször 48 óra leforgása alatt, magától elmúlik. Ezek a baktériumok a hasmenéses megbetegedések 40 % - ért felelősek. A salmonella fertőzések az utazási hasmenéses megbetegedések 10 %- át teszik ki. Az enyhe lefolyásútól ájulásos rosszullétig fokozódó hasmenést, hányást okoz, általában pár nap alatt antibiotikus nélkül gyógyul, vér nincs a székletben.
A rotavírusok szintén a megbetegedések 10 %- ért felelősek. A parányi részecskék a vékonybél falának sejtjeiben szaporodnak, meggátolják a folyadék felszívódását. Különösen súlyos hasmenés léphet fel - a kiszáradás veszélyével - kisgyermekeknél.
A felnőttek számára követendő elv, hogy óránként 1 pohár vizet és minden székletürítés után még egy pohár folyadékot kell fogyasztani. Ha a beteg képtelen inni, sürgős esetként kell kezelni, és orvosi ellátásban kell részesíteni. A kiszáradás jelei: szájszárazság, beesett szemek, sötét, kellemetlen szagú és kis mennyiségű vizelet vagy a vizelet teljes hiánya, gyenge és gyors szívverés.
A hastífuszt a Salmonella typhi nevű baktérium idézi elő. A vastagbél nyirokmirigyeiben és a vékonybél alsó részén tapad meg, onnan átjut a vérkeringésbe, majd fekélyt okoz a bélfalban. Nem feltétlenül hasmenéssel járó betegség. Gyakran kezdődik úgy, mint a megfázás vagy az influenza: fáj a beteg feje, torka és fokozatosan emelkedik a láza, a magas lázat nem követi a pulzus gyorsulás szaporodása. Antibiotikummal gyógyítható.
A mikroorganizmusok jelenlétét az ételben semmi sem jelzi, általában a szagát és küllemét sem változtatják meg. A kórokozó szaporodásának kedvez a lassú lehűlés és az ismételt melegítés. Az elkészített ételt, ha azonnal nem kerül elfogyasztásra, gyorsan le kell hűteni, és hűtve tárolni vagy fagyasztani. Nyers ételek közül a kagylók és az osztriga a legveszélyesebb fertőzőforrás.
Mit tehetünk a hasmenés ellen?
A legtöbb hasmenés 48 órán belül orvosi kezelés nélkül elmúlik, csak a só ás folyadékpótlást kell biztosítani.
A betegség főként gyermekeknél, időseknél és megromlott egészségi állapotúaknál lehet veszélyes a kiszáradás okozta keringési zavar miatt.
A szájon keresztüli só és folyadékpótlás, a kezelés hatékony, biztonságos és célravezető módja.
Ha a hasmenéssel vér is távozik, lázzal jár vagy néhány napnál tovább tart, orvoshoz kell fordulni!
Folyadékpótlás
Gyógyszertári forgalomban lévő készítményekkel: Normolyt (külföldön Oral Rehydration Solution) és Smecta por Házilag elkészíthető keverékkel: 4 púpozott teáskanál cukor, fél teáskanál só 1 liter forralt vagy palackozott (nem szénsavas) vízben feloldva.
Védőoltás
Jelenleg csak a hastífusz és a kolera ellen van védőoltás. Ajánlatos oltani azokat, akik olyan helyre utaznak, ahol a közműellátottság szegényes. A baktérium tokanyagát tartalmazó oltóanyag jelentéktelen helyi fájdalmat, lázat okozhat, 3 évre nyújt védelmet. Kolera megbetegedés az ismert turista helyekre látogatókat nem fenyegeti, így oltásuk nem indokolt.
|